Imunohematologické vyšetření dárců na Hematologicko - transfúzním oddělení Nemocnice Písek a.s. - Stašková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce na téma "Imunohematologické vyšetření dárců krve na Hematologicko - transfúzním oddělení v Nemocnici Písek a.s." se zaměřuje na problematiku imunohematologického vyšetření dárců plné krve, které zahrnuje vyšetření krevní skupiny v krevně skupinovém systému AB0 a RhD. Jak v minulosti, tak v dnešní době je darování krve nezbytné a dobrovolné. Existují organizace, které organizují nábory nových dárců. I když je darování krve v České republice zcela bezplatné, jsou dárcům poskytovány určité výhody - např. slevy na daních, volno v den odběru, atd. Darovaná krev je potřebná při různých operačních zákrocích, dále jako léčebný přípravek atd. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zhodnotit počet dárců docházejících na odběrové místo HTO (Hematologicko - transfúzním oddělení) Nemocnice Písek a.s. v období 6 let a dále porovnat zastoupení jednotlivých krevních skupin v krevně skupinovém systému AB0 a RhD se zastoupením krevních skupin v populaci. Ve výzkumné části bakalářské práce byl získán v rámci laboratorních vyšetření soubor dárců za roky 2017 - 2022, u kterých byla vyšetřena krevní skupina v krevně skupinovém systému AB0 (tedy A, B, AB a 0) a v systému RhD (RhD pozitivní a RhD negativní).
Imunohaematological examination of donors for haematological - transfusion department of Hospital Písek a.s.
Keywords: Imunohematologie; Imunohematologická vyšetření; Krevní skupina; Krev; Imunitní systém; Dárci; Krevně skupinový systém AB0; Immunohaematology; Immunohaematological examinations; Blood group; Blood; Immune system; Donors; Blood group system AB0