Kvalita života po jednostranné nefrektomii - Burešová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Kvalita života je v současnosti velice sledovaným a diskutovaným tématem a to nejen v oblasti zdravotnictví, psychologie a ostatních sociálních věd. Diplomová práce "Kvalita života po jednostranné nefrektomii" sleduje tuto problematiku z hlediska subjektivního pohledu jednostranně nefrektomovaných na kvalitu jejich života. Cílem diplomové práce bylo zmapovat subjektivní kvalitu života pacientů po jednostranné nefrektomii a porovnat ji s kvalitou života běžné populace. Ke studiu kvality života byl použit standardizovaný dotazník SQUALA. Dílčími cíly práce bylo zjistit a porovnat kvalitu života pacientů po jednostranné nefrektomii a kvalitu života běžné populace v jednotlivých doménách, které vymezuje výše uvedený výzkumný nástroj. Jedná se o domény: abstraktní hodnoty, zdraví, vztah s blízkými, volný čas, a základní potřeby. Pro potřeby výzkumu byla stanovena hypotéza: "Kvalita života lidí po jednostranné nefrektomii se statisticky významně neliší od kvality života běžné populace" Základní soubor byl tvořen dispenzarizovanými pacienty po jednostranné nefrektomii. Kritériem výběru respondentů byla diagnóza (pacienti, kterým byla provedena nefrektomie z důvodu nádorového onemocnění), interval od nefrektomie (respondenti byli alespoň 1 rok po nefrektomii), výskyt dalších chorob (pacienti, u kterých nedošlo k recidivě nádorového onemocnění a mají plně funkční druhou ledvinu). Kontrolní skupina byla tvořena respondenty, kteří netrpí žádnou závažnou chronickou nemocí a jsou věkově podobní skupině respondentů po jednostranné nefrektomii.
Quality of life after unilateral nephrectomy
Keywords: kvalita života; nefrektomie; SQUALA; quality of life; nefrectomy; SQUALA