Nová náboženská hnutí v souvislosti s dodržováním lidských práv - Nagyová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Současná společnost je uspěchaná, materialisticky a konzumně zaměřená. Člověk se tak ocitá uprostřed chaotických změn moderního světa, ze kterého se snaží uniknout. V tomto okamžiku se stává snadnou obětí pro různá nová náboženská hnutí, která ho mohou oslovit a nabídnout splnění jeho očekávání. Nový člen náboženské skupiny, který je nestále podporován, se tak stává stále více závislým na novém prostředí, ve kterém se cítí uspokojení. Vůdce NNH dokáže se svou závislou obětí manipulovat a donutit k věcem a činům, které mohou vést k porušování základních lidských práv. Právě proto bylo cílem práce poukázat na to, která lidská práva mohou některá nová náboženská hnutí porušovat, a zmapovat povědomí veřejnosti o dodržování lidských práv u nových náboženských hnutí. Výzkum byl složen z části kvalitativní i z části kvantitativní. V rámci teoretické části výzkumu byla potvrzena hypotéza I: U nových náboženských hnutí se můžeme setkat s porušováním některých lidských práv. Z výsledků kvalitativní části výzkumu, při kterém byla využita metoda obsahové analýzy, byla tato hypotéza také potvrzena. V rámci této metody byly analyzovány články z těchto periodik: Právo, Šíp, Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Regionální deníky, a internetového portálu Idnes. V rámci kvalitativní části výzkumu byly realizovány také rozhovory se členy Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi. Výzkumný soubor byl tvořen 5 jedinci, kteří odpovídali na otázky související s jejich učením (např. odmítání krevní transfuze). K získání adekvátních dat pro kvantitativní výzkum byla použita metoda dotazování, technika ankety. Anketa byla určena pro obyvatele města Český Krumlov a České Budějovice, měla potvrdit či vyvrátit hypotézu II: Veřejnost nemá dostatečné povědomí o tom, jaká základní lidská práva mohou některá nová náboženská hnutí porušovat. Po analýze získaných dat byla hypotéza potvrzena. Bakalářskou práci by bylo možné použít jako materiál určený široké veřejnosti, které by pomohl zvýšit povědomí o nových náboženských hnutích v souvislosti s lidskými právy. Díky tomuto by mohl sloužit také v rámci prevence, které je oblasti NNH stále na nízké úrovni.
New religious movement in connection with observance of the human rights
Keywords: lidská práva; nová náboženská hnutí; sekty; human rights; new religious movement; sects