Ordo amoris jako rámec sociální práce - Oravcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce na základě jednotlivých etických teorií sv. Augustina, M. Schelera, V. E. Frankla a R. Spaemanna zkoumá koncept ordo amoris jako teoretické východisko etiky v sociální práci. Zabývá se historickým vývojem konceptu, jeho proměnami a vlivem na sociální práci z hlediska tří základních aspektů sociální práce: člověk trpící, vztah k tomuto člověku a změna životní situace. Zkoumá využitelnost a etickou hodnotu konceptu ordo amoris a lásky jako principu vztahového rámce v procesu pomoci.
Ordo Amoris as a Framework for Social Work
Keywords: ordo amoris; láska; důstojnost; etický kodex; sociální práce; člověk trpící; sociální pracovník; životní situace; sv. Augustin; M. Scheler; V. E. Frankl; R. Spaemann; ordo amoris; love; human dignity; a code of ethics; social work; person suffering; social worker; living situation; St. Augustinus; M. Scheler; V. E. Frankl; R. Spaemann