Analýza sportovních začátků mezinárodně úspěšných českých atletů ve víceboji - Mašková, Monika (Jihočeská univerzita, 2021)
Obsahem práce je analýza atletických začátků mezinárodně úspěšných českých (československých) vícebojařů. V analytické části je rozebrána problematika vícebojů (desetiboj, sedmiboj) pomocí odborné literatury a také nástin vývoje historického a současného víceboje. Dále se práce zabývá vícebojařskou typologií či problematikou rané specializace a tréninku odpovídajícímu vývoji. V syntetické části je vybrán soubor českých (československých) mezinárodně významných vícebojařů a jeho charakteristika. Souslovím mezinárodně významní vícebojaři jsou označeni atleti, kteří absolvovali a dokončili víceboj (desetiboj, sedmiboj) na mezinárodní atletické akci. Soubor se dále dělí do skupin podle toho, zda získali medaili, či se účastnili mezinárodní akce, jestli byli úspěšní jak v mládežnické, tak dospělé kategorii. O každém vícebojaři jsou uvedeny jeho základní informace a sportovní začátky. Dále jsou v grafu a tabulkách zaznamenány jeho výkony od začátku vícebojařské kariéry do konce jejího konce. Jedním z hlavních zjištění práce je skutečnost, že se vybraní vícebojaři prvotně věnovali jinému sportu, nebo dělali jiný sport v kombinaci s atletikou. Výsledky této diplomové práce slouží jako zjištění různých možností vývoje atletické kariéry. Diplomová práce může svým obsahem vysvětlit některé skutečnosti a poskytuje souvislosti ve výkonnostním vývoji nejlepších vícebojařů České republiky.
Analysis athletic beginnings of internationally successful Czech athletes in combined events
Keywords: desetiboj; sedmiboj; hodnocení výkonů; vícebojařská typologie; vývoj výkonnosti; srovnání vícebojařů; atletické začátky; decathlon; heptathlon; performance evaluation; multi - event typology; performance development; comparision of multi - event competitor; beginnings of athletic