Vztah státu a církví v České republice - Mrzenová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce nese název VZTAH STÁTU A CÍRKVÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Jejím cílem je zhodnocení přístupu české společnosti k náboženství podle jednotlivých sociodemografických aspektů. Bakalářská práce rozebírá otázku tradičního náboženství, ale také otázku alternativního přístupu k náboženství, který můžeme v České republice nalézt. Dále se bakalářská práce zabývá zhodnocením právní úpravy, která se týká církví a náboženských společností a také v neposlední řadě posouzením způsobů řešení otázky majetkového vyrovnání mezi církvemi a státem. Bakalářská práce řeší modely způsobu financování církví jak v České republice, tak i v ostatních vybraných zemích. Práce se dále zabývá velmi důležitým obdobím, kdy se k moci dostal komunistický režim, který znamenal pro církve úpadek a omezení jejich činnosti.
THE RELATIONSHIPS OF THE STATE AND THE CHURCH IN THE CZECH REPUBLIC
Keywords: Církve; komunistický režim; majetek církví; financování církví; Churches; communist regime; property of churches; financing of churches; property settlement