Možnosti zužitkování travní hmoty. - Koberna, Daniel (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce bylo vypracování rešeršního přehledu možných využití přebytečné travní hmoty která vzniká vlivem utlumení živočišné výroby a uvádění půdy do klidu v méně úrodných oblastech naší republiky. V práci je popsáno možná perspektivní využití travní hmoty a to hlavně v energetice jako zdroj paliva pro výrobu tepla či bioplynu. Je zde popsáno i klasické využití travní hmoty jako zdroje objemného krmiva pro hospodářská zvířata či pro výrobu kompostu.V práci jsou uvedeny i příklady energetických trav které se jeví jako slibný obnovitelný zdroj biomasy za příznivých ekonomických výsledků. Sklizeň travní hmoty a následné zpracování se realizuje pomocí strojních linek, proto je součástí diplomové práci i přehled možných strojních linek a ekonomické údaje související s provozem těchto strojů. Ekonomická část obsahuje řadu vzorců s kterými můžeme spočítat kompletní náklady na provoz strojního zařízení na sklizeň travní hmoty a vyhodnotit efektivnost návratnosti investice do tohoto strojního zařízení.
Possible utilization of grass material
Keywords: možnosti zužitkování travní hmoty; obnovitelný zdroj energie; biomasa; kompostování; mulčování; bioplyn; peletování; briketování; travní hmota; spalování biomasy; energetické trávy.; possible utilization of grass material; renewable resource; biomass; composting; mulching; biogas; pelleting; briquetting; grass material; combustion of biomass; energy grass