Extrémy funkcí více proměnných - sbírka řešených příkladů - Zacharová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem mojí bakalářské práce na téma Extrémy funkcí více proměnných ? sbírka příkladů je vytvořit soubor řešených příkladů, které by mohly sloužit studentům Matematické analýzy II. k procvičování. Práce se bude týkat funkcí nejen dvou, ale i tří proměnných. Pro lepší přehled budou jednotlivé příklady řazeny od nejjednodušších po nejsložitější. V mojí práci se objevují funkce nejen polynomické, ale i logaritmické, goniometrické či exponenciální, aby došlo k procvičení i náročnějších parciálních derivací. Při řešení příkladů se také budou využívat soustavy rovnic, jak lineárních, tak kvadratických.
Extremes of more-variable functions - a digest of solved examples
Keywords: stacionární bod; lokální minimum; lokální maximum; sedlový bod; parciální derivace.; stationary point; local minimum; local maximum; saddle point; partial derivative.