Ověření magnetické orientace u savců - Kočandrlová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá sledováním změn orientace těla během denního cyklu se zvláštním zaměřením na orientaci těla při odpočinku a pasení u skotu. Vyhodnocením podmínek prostředí včetně magnetického pole Země, které mohou mít vliv na poziční chování zvířat. Orientace těla byla stanovena pomocí buzoly u vybraných jedinců skotu bezprostředně na místě každou půlhodinu. Sledováno bylo celkem 24 krav ve dvou stádech. Z každého stáda bylo vybráno 12 snadno rozeznatelných jedinců. Sledování probíhalo 7 dní v září roku 2016. Bylo zapisováno, kdy jedinci odpočívají a také faktory počasí (vítr, déšť, slunce, teplota), které by mohly mít vliv na orientaci skotu. Tato práce nemůže potvrdit teorii o S-J orientaci skotu podle magnetického pole Země a tedy nemůže ani potvrdit nebo vyvrátit vliv elektrického vedení na orientaci dobytka. Ani v případě odpočinku nebo pasení skotu nemůže být potvrzen S-J směr.
Verification of magnetic orientation in mammals
Keywords: magnetická orientace; magnetorecepce; poziční chování; skot; magnetic alignment; magnetoreception; orientation; cattle