Polyploidie u jeseterů - Srp, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo nastudovat teoretické základy genetiky jeseterovitých ryb se zaměřením na cytogenetické aspekty polyploidie a osvojit si základy reprodukce a odchovu jeseterovitých ryb v podmínkách středoevropské akvakultury. Práce popisuje přehled metod pro určení ploidní úrovně u ryb, metody umělé reprodukce, metody značení ryb, odběr a hodnocení vzorků populací pro účely cytogenetických analýz. Experimentální část se zabývala vzorky různých druhů jeseterů a jejich hybridů,účinky spontánní polyploidie a mezidruhové hybridizace na biologickou rozmanitost a zachováním těchto ohrožených druhů.
Polyploidy in sturgeons
Keywords: Acipenseridae; ploidie; polyploidie; cytogenetické; FROV JU; obrazová cytometrie; erytrocyty; Acipenseridae; ploidy; polyploidy; cytogenetics; FROV JU; image cytometry; erythrocytes