Historie waldorfské školy ve světě a ČR, porovnání waldorfské pedagogiky s ostatními klasickými reformními směry - Nolčová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá historií waldorfských škol a porovnává waldorfskou pedagogiku s ostatními klasickými reformními školami. Na začátku práce je vymezen pojem alternativní škola a typologie alternativních škol. Dále je práce zaměřena na vznik a vývoj waldorfských škol ve světě a České republice. Podrobněji popisuje vznik první waldorfské školy v Německu a v Čechách. Zmíněn je zakladatel waldorfské pedagogiky Rudolf Steiner. V kapitole o první waldorfské škole v Čechách text vychází z rozhovorů s iniciátorem a prvním třídním učitelem. Z počtu waldorfských škol ve světě v průběhu let 1991 až 2013 je vyvozen zájem o waldorfskou pedagogiku. Třetí závěrečná část práce porovnává waldorfskou pedagogiku s ostatními klasicky/klasickými reformními školami. Mezi tyto školy patří waldorfská škola, škola montessoriovská, daltonská škola, moderní/pracovní škola Célestina Freineta a Jenský plán.
History of Waldorf schools in the world and the Czech Republic, comparison of waldorf education to other classic reform directions
Keywords: waldorfská škola; waldorfská pedagogika; historie waldorfských škol; alternativní školy; alternativní pedagogické směry; klasické reformní školy; montessoriovská škola; daltonská škola; freinetovská škola; moderní škola; Jenský plán; waldorf school; waldorf pedagogy; history waldorf schools; alternative schools; alternative educational directions; classic reform school; montessori school; dalton school; freinet school; modern school; Jena plan