Rozvoj tvořivosti dětí v prostředí lesní mateřské školy - Šťastná, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Nejlepším způsobem, jak v dětech probouzet a podporovat vztah k přírodě, je samotný pobyt venku. Příroda funguje jako vzdělávací prostředí a herna neomezených možností, která přirozeně rozvíjí dětskou tvořivost. Cílem této práce je teoretické seznámení s pojmem tvořivost. Práce se snaží předložit definici tohoto pojmu, zabývá se samotnou podstatou a významem tvořivosti. Konkrétněji představuje tvořivost v předškolním období a vývojové etapy v kontextu tvořivosti a bariéry, které tvořivost ovlivňují. Praktická část této práce nabízí aktivity, které jsou vhodné s dětmi realizovat v přírodě. Činnosti jsou zaměřené přímo i nepřímo na rozvoj dětské tvořivosti.
The development of children's creativity in an environment forest kindergarten
Keywords: tvořivost; příroda; les; dítě; mateřská škola; creativity; nature; forest; child; kindergarten