Hodnocení skokové schopnosti hříbat - Menšíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce bylo posoudit skokové schopnosti měřené při skoku ve volnosti v průběhu jednoho roku u odchovávaných hříbat. Pomocí videozáznamu a následně počítačové analýzy bylo hodnoceno 427 skoků ve volnosti absolvovaných 6 klisnami a 6 hřebci ročníků 2002, 2003, 2004. Videonahrávky byly pořizovány digitální videokamerou CANON typ DM - XM 2 E. a zpracovány pomocí programu pro práci s digitálním videozáznamem Pinnacle Studio 9. Rozbor mechaniky pohybu byl prováděn v programu Lucia 32 G Version 4.11. V průběhu skoku byly sledovány následující parametry: skokový luk charakterizovaný 4 úhly tvořenými rozhodujícími tělesnými partiemi, maximální flexe předních končetin v zápěstním a spěnkovém kloubu, zdvih předních končetin, flexe zadních končetin nad překážkou v kolenním, hleznovém a spěnkovém kloubu, místo maximální flexe zápěstí nad překážkou. Pro objektivní posouzení bylo provedeno hodnocení statistickým balíkem R verze 2.4.1 (2006) s využitím procedur Linear Models a byla prověřena průkaznost rozdílů mezi jednotlivými koňmi. Z výsledků vyplynulo, že v průběhu odchovu se skoková technika koně průkazně nemění, ale některé vlastnosti se tréninkem mohou měnit. Objektivně zjištěné hodnoty při posuzování skoku pomocí videoanalýzy umožňují získat přesnější informace o skokových schopnostech koně, využitelné ve šlechtění koní pro skokový sport.
The evaluation of foals jumping abilities.
Keywords: hříbata; skok ve volnosti; úhly; foals; freestyle jump; angels