Stíny a otazníky okolo asistované reprodukce - Janoušková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce je zaměřena na stinné stránky asistované reprodukce a pobízí k zamyšlení nad nelehkými otázkami, které souvisí s hodnotou lidského života a důstojností člověka. Právě tyto dvě zmíněné hodnoty jsou metodami asistované reprodukce popírány. Vědecký pokrok v této oblasti medicíny vyvolává celou řadu etických, sociálních a právních otázek. Cílem práce je identifikovat a analyzovat etické problémy asistované reprodukce a představit jednotlivá východiska pro etická rozhodování. Součástí práce je vlastní argumentačně podložený způsob řešení vybraných etických problémů. Práce se také zabývá problematikou sociálního fungování neplodných párů a sociálním poradenstvím.
Shadows and questions marks regarding assisted reproduction
Keywords: neplodnost; asistovaná reprodukce; vědecký pokrok; lidská důstojnost; morální postavení embrya; ontologický personalismus; empirický funkcionalismus; právo na dítě; etický relativismus; sociální fungování; sociální poradenství; infertility; assisted reproduction; scientific progress; human dignity; moral position of embryo; ontological personalism; empirical functionalism; right of having a baby; ethical relativism; social functioning; social consultancy