Abiotické a biotické podmínky v Chýnovské jeskyni a jejich ochrana. - Lutz, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci jsem se věnoval chemismu skapové vody a odběru bezobratlých v Chýnovské jeskyni. Odběry vzorků proběhly celkem třikrát od června 2007 do dubna 2008. Odběrová místa byla nepravidelně rozmístěna po jeskyni a lišila se intenzitou skapu, vzdáleností od povrchu a předpokládaným charakterem nadloží. Byly změřeny tyto hodnoty: Sodík, draslík, vápník, dusitany, dusičnany, fosforečnany, sírany, chloridy, amonné ionty, tvrdost vody. V závěru jsem se snažil shrnout výsledky z odebraných vzorů a srovnat je s výsledky z let 2006, 2007. Ve srovnání s odběry právě z let 2006, 2007 je patrný vzrůstající obsah vápníku a snížení obsahu dusičnanů. K odběru bezobratlých na takovém místě, jako je Chýnovské jeskyně (chráněno zákonem č.114/1992 sb., o ochraně přírody a krajiny), je potřeba výjimka udělovaná vládou ČR prostřednictvím ministerstva životního prostředí. Z tohoto důvodu jsem se odkázal na výsledky prvního výzkumu bezobratlých v Chýnovské jeskyni z 16. května r. 2000 prováděného pány Dvořákem a Mlejnkem. Výzkum obsahuje pouze základní data. Byly nalezeny celkem tři druhy plžů, dva druhy chrostíků, čtyři druhy brouků z čeledi střevlíkovitých, tři druhy motýlů, jeden druh pavouka a dva druhy korýšů.
Abiotic and biotic conditions in the cave Chýnov and their protection.
Keywords: Chýnovská jeskyně; podpovrchové vody; bezobratlí; Chýnov cave; subsurface water; invertebrate