Využití naučných stezek pro aktivizaci dětí - Příhodová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se zabývá využitím naučných stezek pro aktivizaci dětí ve volném čase. Stěžejním cílem práce je vytvoření fiktivní naučné stezky, která by mohla sloužit při vycházce nejširší veřejnosti. Tímto způsobem je možné zajímavými a dostupnými formami posílit a upevnit dobrý vztah dětí a dospělých k přírodě. Cyklistická naučná stezka je navržena v severní části chráněné krajinné oblasti Třeboňska a je přibližně 30 km dlouhá s šestnácti zastaveními. Tato stezka je doplněna pracovními listy pro děti mladšího školního věku, které by případně mohly být využity ve výchovně-vzdělávacím procesu. V praktické části jsou zpracovány a zhodnoceny výsledky dětí, které prošly naučnou stezku a plnily předložené úkoly. Navržená naučná stezka bude nabídnuta CHKO Třeboňsku k realizaci
Utilization of Nature Trails for Activation of Children
Keywords: naučná stezka; chráněná krajinná oblast; příroda; zastavení naučné stezky; pracovní listy naučné stezky; Nature Trail; Protected Landscape Area; nature; information points; worksheets of Nature Trail