Aktuální vývojové trendy kriminality v České republice - Bláhová, Radka (Jihočeská univerzita, 2015)
Po roce 1989 se začala měnit celá naše společnost, změnily se majetkové poměry, změnil se náš hodnotový systém, nastoupil nový sociální fenomén nezaměstnanost a rapidně se zvýšila kriminalita v České republice. Úkolem této bakalářské práce bylo zmapovat aktuální vývojové trendy kriminality v České republice, zaměřila jsem se, tedy, na zkoumání vlivu nezaměstnanosti na dynamiku kriminality ve vybraných krajích České republiky. Hlavním cílem mé bakalářské práce je otestování příčinné souvislosti mezi nezaměstnaností a kriminalitou, dílčím cílem - ověření vlivu dlouhodobé neza-městnanosti na úroveň obecné kriminality. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části se zabývám definicí samotného pojmu kriminalita, etiologií kriminality a její strukturou. Empirická část je zaměřena na otestování hypotéz. Výchozí hypotéza předpokládá, že nezaměstna-nost má přímý vliv na úroveň kriminality a tvrzení, dynamika obecné kriminality kore-sponduje s vývojem dlouhodobé nezaměstnanosti, je hypotézou pracovní. Při práci jsem použila kvantitativní výzkumnou strategii, metodu statistickou, technikou sběru dat byla sekundární analýza dokumentů. Data jsem čerpala ze dvou základních pramenů, tedy ze Statistických ročenek z oblasti práce a sociálních věcí publikovaných Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky v letech 2005 2014 a z veřejné databáze Čes-kého statistického úřadu, který publikuje policejní údaje o kriminalitě zjištěné zjevné. Výběr dat jsem zvolila účelový, data byla rozdělena do čtyř základních souborů, jednalo se o roční přehledy průměrného počtu uchazečů o zaměstnání, počtu uchazečů o za-městnání v evidenci déle jak 12 měsíců (stav k 31.12 příslušného kalendářního roku), celkové kriminality a obecné kriminality v rozsahu let 2005 2014 za všechny kraje České republiky a Prahu, dále pak za všechny okresy kraje Vysočina, Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje v rozsahu let 2005 - 2014. Výsledky výzkumu neprokázaly přímou lineární závislost dynamiky kriminality na celkové nezaměstnanosti, výchozí hypotéza se nepotvrdila. Druhá zkoumaná oblast, přinesla zjištění, že dlouhodobá nezaměstnanost souvisí se zvýšením nápadu, daného regionu, obecnou kriminalitou. Výsledek mé práce ukázal na souvislost dlouhodobé nezaměstnanosti s kriminalitou a mohl by sloužit jako podklad při sestavování preventivních programů kriminality na úrovni okresu či kraje, ale současně prohlašuji, že problematika nízkého socioekono-mického statusu nemůže být jednoznačně etiketována delikventní činností.
Current trends in crime in the Czech Republic
Keywords: kriminalita; etiologie kriminality; nezaměstnanost; dlouhodobá nezaměstnanost; obecná kriminalita; dynamika kriminality; crime rate; crime etiology; unemployment; long-term unemployment; general crime; crime dynamics