VLIV VELIKOSTI ZRNA MAPOVÉHO PODKLADU NA HODNOCENÍ BIOTOPŮ V LESOZEMĚDĚLSKÉ KRAJINĚ METODOU BVM - Měkutová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Anotace Hodnocení biotopů a jejich vlastností jsou v dnešní době nadměrného čerpání přírodních zdrojů neodmyslitelnou součástí využívání krajiny. Biotopy jsou místa, daná souhrnem abiotických, biotických a antropických faktorů, kde se vyskytuje určité společenstvo. Proto je třeba biotopy klasifikovat podle jejich charakteristických vlastností a na jejich základě je hodnotit. Hlavním cílem práce bylo pomocí metody hodnocení biotopů (BVM) ohodno tit mapový list 1:10 000 Dolany a zjistit vliv velikosti mapového zrna na hodnotu biodiverzity a velikost sledovaného území, od kterého je již možné použít hrubší mapování CORINE LC. Dalším cílem bylo srovnání hodnoty biotopů zjišt ěné na základě dvou mapových podkladů (kombinovaného mapování Natura 2000 -BVM a databáze Corine Land Cover) s rozdílnou velikostí mapového zrna. Pro zjištění vlivu změny velikosti hodnocené plochy a rozdílné velikosti mapového zrna na hodnotu biodiverzity byla na oba mapové podkl ady aplikována metoda ''scalingu'', při které byly pomocí párového t -testu srovnány hodnoty mapových segmentů pěti velikostí, vzniklých rozřezáním základního mapového listu 1:10 000. Ze srovnání obou mapových podkladů listu Dolany, (se z astoupením přírodních a přírodě blízkých biotopů 26,8%), nevyplynul statisticky významný vliv různého měřítka a odlišné velikosti mapového zrna na hodnotu biodiverzity. Byla tak potvrzena hypotéza, že pokud je zastoupení přírodních a přírodě blízkých bioto pů menší než 28%, je hodnota získaná na základě podkladu CORINE LC vyšší a naopak; při zastoupení kolem 28% se obě hodnoty prakticky neliší (Burešová, 2009).
Influence size of grain of map basis on evaluation biotopes in forest-agricultural landscape by BVM method.
Keywords: metoda hodnocení biotopů BVM; Natura 2000; CORINE LC; scaling; velikost mapového zrna; Keywords: biotope evaluation BVM; Natura 2000; CORINE LC; scaling; grain size of the map