Vliv tělesných cvičení na změny nálad - Lísa, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Cíl práce je zjistit jaký vliv mají tělesná cvičení na nálady a psychickou stránku člověka. Teoretická část pojednává o psychologii a emocích jak z hlediska psychického, tak i z hlediska biologického. Mluví o vlivu sportu jako takovém, o skupinové mentalitě a vnímání sportu ve skupině. Také se zmiňuje o biologických procesech v těle a látkách tvořených při tělesné námaze. Metodická část hovoří o tom, jakým způsobem budeme testovat naší hypotézu. To jest jak, kde, jak dlouho, za jakých podmínek budeme provádět náš experiment, a jak ho poté budeme vyhodnocovat. Závěr práce tvoří výsledková část, která obsahuje tabulky a grafy s nasbíranými daty a jejich textové shrnutí, vyhodnocení a osobní připomínky. Přílohy obsahují prototyp použitého dotazníku. Výsledky ukázaly, že jak naše věcná hypotéza, že pohybová aktivita má kladný vliv na psychiku člověka, tak i statistická hypotéza se obě prokázaly správné, a statistická v 83,3% případů.
Effect of physical exercise on mood changes
Keywords: sport; emoce; enzymy; hormony; endorfin; dopamin; serotonin; POMS; sport; emotions; enzymes; hormones; endorphin; dopamin; serotonin; POMS