Dobrovolnictví v domovech pro seniory v okrese České Budějovice - Šteierová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Předmětem mé bakalářské práce je fenomén dobrovolnictví, jeho hodnota a přínos jak pro domovy pro seniory v okrese České Budějovice, tak i pro samotné klienty těchto zařízení. V oblasti zdravotně sociální by dobrovolnictví mělo mít svou nezastupitelnou roli a sloužit ke zpříjemnění volného času seniorů. Práce se zabývá otázkou přístupu k dobrovolnictví a vnímáním dobrovolníků seniory. Teoretická část vysvětluje pojem dobrovolnictví, jeho historii, současnost a bariéry v dalším rozvoji. Dále blíže popisuje období stárnutí a stáří, proměny a biologické změny v něm a demografický vývoj seniorské populace. Objasňuje pojem sociální služby, především služby domovů pro seniory, jelikož v těchto zařízeních je výzkum realizován. Stručně jsou popsána jednotlivá zařízení, ve kterých výzkum probíhal. Praktická část pomocí kvalitativnímu výzkumu metodou dotazování, technikou polostrukturovaných rozhovorů zjišťuje odpovědi na hlavní a dílčí výzkumné otázky. Bylo vedeno 7 polostrukturovaných rozhovorů se sociálními pracovníky z domovů pro seniory v okrese České Budějovice a 20 polostrukturovaných rozhovorů se seniory, kteří jsou do dobrovolnického programu zapojeni. Součástí výzkumu je také hledání příčin a bariér v rozvoji dobrovolnictví a hledání důvodů, pro které není dobrovolnictví v některých zařízeních realizováno. Bakalářskou práci bude možno použít jako zpětnou vazbu pro domovy pro seniory a může sloužit k rozšíření informovanosti o dobrovolnictví v těchto typech zařízení v okrese České Budějovice.
Volunteering in the Nursing Homes in the District of České Budějovice
Keywords: dobrovolnictví; dobrovolník; domov pro seniory; senior; sociální pracovník; volunteering; volunteer; nursing homes; social worker