Stáří jako závěrečná etapa lidského života - Horváthová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce je teoretického charakteru a věnuje se tématu stáří a stárnutí. Cílem diplomové práce je shrnout dosavadní poznatky o stáří a podívat se na tuto závěrečnou vývojovou etapu lidského života z různých úhlů pohledu a v různých souvislostech. Vychází z periodizace lidského života. Zabývá se procesem stárnutí a jeho průběhem, uvádí definice a teorie stárnutí, zamýšlí se i nad možnými předpoklady dlouhověkosti. Stáří se pokouší vymezit a definovat a uvádí mýty a předsudky spojené se stářím. Popisuje stáří a stárnutí z pohledu různých vědních oborů jako je filozofie, biologie, medicína, psychiatrie, psychologie, demografie, sociologie či sociální práce. Přibližuje vědy o stáří a poukazuje na vybrané aspekty života, které stáří člověka může ovlivňovat, jako je finanční zabezpečení, bydlení, vzdělávání, volnočasové aktivity, mezilidské vztahy. Zmiňuje i krizové životní situace ve stáří, násilí páchané na seniorech a systém péče o seniory v České republice. Vysvětluje důležitost procesu adaptace ve stáří a nastiňuje možnou podobu konce života. V závěru je uveden soubor doporučení pro spokojené stáří.
Old age as a final stage of human life
Keywords: stáří; stárnutí; gerontologie; geriatrie; senior; periodizace stáří; změny ve stáří; adaptace; péče o seniory; konec života; old age; ageing; gerontology; geriatrics; senior; periodization of old age; changes in old age; adaptation; care for the elderly; end of life