Ovlivnění soběstačnosti biologickou léčbou u nemocných s revatoidní artritidou - Jelenová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Revmatoidní artritida je chronické autoimunitní onemocnění, které se projevuje především ztuhlostí a bolestivostí kloubů. Hlavní problém tohoto onemocnění spočívá ve zhoršení kvality života pacientů následkem bolestivých projevů a zhoršení funkce kloubů. Toto progresivní onemocnění často vede k disabilitě a invaliditě, proto je revmatoidní artritida významným terapeutickým a sociálním problémem z hlediska náročnosti na ošetřování, finance i sociální péči. V posledních letech dochází k významným změnám v léčbě revmatoidní artritidy. Novou terapeutickou metodou se stala biologická léčba. Byly získány údaje o tom, že tato léčba může zpomalit nebo dokonce zastavit i rentgenovou progresi onemocnění.
Influence of biological therapy on the level of self-sufficiency in patients with rheumatoid arthritis
Keywords: Revmatoidní artritida; Biologická léčba; Soběstačnost; Kvalita života; Rheumatoid Arthritis; Biological treatment; Self-sufficiency; Quality of live