Edukace klienta při Crohnově chorobě. - Havelková, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Crohnova choroba patří mezi nespecifické střevní záněty. Výskyt onemocnění se může projevit u člověka v kterémkoliv věku, postihuje muže či ženy bez rozdílu. Jedná se o celoživotní onemocnění, které se jeví pod obrazem období klidového stavu (remise) střídající se s obdobím znovuvzplanutí zánětu (relaps). Projevy prvních příznaků se objevují nejčastěji mezi 20 - 30 lety člověka. Dosud není známá terapie vedoucí k definitivnímu vyléčení, při úspěšném přijetí léčebných prostředků dochází k navození klidové fáze. Klientům tato léčba umožňuje návrat k relativně běžnému způsobu života, který vedli před propuknutím onemocnění. Bylo provedeno kvantitativní šetření rozdáním 100 dotazníků všeobecným sestrám, po navrácení dotazníků mohlo být použito pouze 71 dotazníků. Dále je práce podpořena kvalitativním šetřením, hloubkovým rozhovorem s pěti klienty s Crohnovou chorobou. Cíle práce byly splněny. Stanovili jsme dvě hypotézy. H1: Klienty edukují o Crohnově chorobě více lékaři než sestry. H2: K edukaci klientů o Crohnově chorobě se využívá více podáním edukačního materiálu písemnou formou než rozhovorem. Obě hypotézy byly vyvráceny. Sestry edukují klienty dle svých kompetencí v úzké spolupráci s lékaři. Edukace probíhá formou rozhovoru podpořeným psaným materiálem. Dále byly stanoveny dvě výzkumné otázky. A to - 1. Myslíte si, že máte dostatek informací o Crohnově chorobě při propuštění z nemocnice? 2. Jaké formě získávání informací dáváte přednost? Z výzkumného šetření plyne, že většina respondentů má před propuštěním dostatek informací o Crohnově chorobě a dávají přednost rozhovorům před psaným materiálem. Bakalářská práce je vypracována tak, aby se mohla použít k vytvoření a představení souhrnného edukačního materiálu, který bude napomáhat zlepšení v komunikaci pacientů a zdravotnického personálu ohledně získání informací o Crohnově chorobě.
Education clients in Crohn's disease.
Keywords: sestra; klient / pacient; Crohnova choroba; idiopatický střevní zánět; edukace; edukační proces; nurse; client / patient; Crohn's disease; unspecific inflammatory disease of the intestines; education; education process