ADHD v MŠ - jak se rodí diagnóza - Vetchá, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na vznik a okolnosti diagnózy syndromu ADHD v mateřských školách u dětí předškolního věku. V úvodu práce jsou vysvětleny základní pojmy týkající se syndromu ADHD ( terminologie, dílčí symptomy - hyperaktivita, impulzivita, poruchy pozornosti, ..atd). Dále jsou zmíněny jeho možné příčiny, druhy reedukace a léčby a přístupy k hyperaktivnímu dítěti. Práce obsahuje také popis postupů při odhalování a stanovování odborné diagnózy této poruchy. Praktická část je zaměřena právě na proces a cestu stanovování diagnózy syndromu ADHD, kde hodnotí jaké byly příčiny a okolnosti pro její stanovení, kdo tak učinil a jaký měla vliv na život samotného dítěte a jeho okolí.
The ADHD child at Kindergarten - how the Diagnosis engenders
Keywords: ADHD; hyperkinetická porucha; hyperaktivita; poruchy pozornosti; impulzivita; diagnóza; předškolní věk; ADHD; hyperkinetic syndrom; hyperactivity ( overactivity); attention deficit; impulsivity; diagnosis; pre-school age