Radiační expozice pracovníků v uranových dolech na Příbramsku - Kostková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
V uranových dolech na Příbramsku probíhala těžba v letech 1950 až 1991 (Příbram, 2017). Celkem zde bylo 41 jam, 42 průzkumných šachtic, 4 štoly a 2 188,3 km horizontálních důlních děl a celý dobývací prostor zaujímal celkovou plochu 57,6 km2, z nichž bylo vytěženo celkem 48 432,2 t uranu (Příbram, 2017). Data pro tuto práci byla získávána a zpracovávána od června 2016 do března 2017 a obsahují údaje za období 1966-1999. Data byla získávána z osobních dozimetrických listů zaměstnanců, které mi byly poskytnuty panem prof. Dr.rer.nat. Friedo Zölzer, DSc., který je získal již dříve od státního podniku DIAMO. Jednalo se o dozimetrické listy od horníků, kteří se zúčastnili v letech 2008 2011 projektu "Biologická dozimetrie pro osoby profesně vystavené záření alfa" (2B08001 v rámci Národního programu výzkumu II). Cílem práce bylo zjištění průměrných dávek záření z jednotlivých druhů záření a bylo ho dosaženo shromážděním a statistickým zpracováním dat z výše zmíněných dozimetrických listů. Bylo zjištěno, že díky zavedení opatřeních chránících pracovníky před ionizujícím zářením, jako bylo např. větrání v dolech, došlo nejspíše ke snižování dávek. Bylo zjištěno, že průměrné dávky u všech pracovníků v dolech jsou: z gama = 0,03 mGy; z alfa (podle přepočtu 1 kBq = 11 mSv) = 0,07 mSv; z alfa (podle přepočtu 1 kBq = 3,5 mSv) = = 0,04 mSv; z dceřiných produktů radonu (podle přepočtu 1mJ = 1,18 mSv) = 0,52 mSv; z dceřiných produktů radonu (podle přepočtu 1mJ = 2,36 mSv) = 1,03 mSv.
Radiation exposure of uranium miners in Příbram area
Keywords: Ionizující záření; uran; horníci; radon; radioaktivita; radiační ochrana; Ionizing radiation; uranium; miners; radon; radioactivity; radon protection