Suicidální pacient z pohledu zdravotnického záchranáře - Krejčí, Anna (Jihočeská univerzita, 2019)
Tuto bakalářskou práci na téma: ,,Suicidální pacient z pohledu zdravotnického záchranáře'' tvoří dvě části. Část teoretická a část výzkumná. Obsahem teoretické části je seznámení se suicidální problematikou, konkrétně s charakteristikou sebevraždy, úvod do historie, možné příčiny vzniku suicidálního jednání se zaměřením na deprese, či například schizofrenii, možné příznaky suicidálního jednání, dále na fáze sebevražd a typy provedení, rozdělení sebevražd dle věku, komunikace se suicidálním pacientem a práce zdravotnické záchranné služby na místě události u suicidálního pacienta. Pro výzkumnou část byl stanoven Cíl 1: Zmapovat, jaké podvědomí mají zdravotničtí záchranáři o problematice suicidií. Na základě tohoto cíle byly vytvořeny dvě výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1 zní: Jakým způsobem vnímají problematiku suicidií zdravotničtí záchranáři v přednemocniční neodkladné péči? Výzkumná otázka 2: Jaká specifika vyžaduje řešení problematiky suicidií od zdravotnických záchranářů v přednemocniční neodkladné péči? K získání potřebných dat byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu tvořeného formou polostrukturovaných rozhovorů s osmi zdravotnickými záchranáři, z niž čtyři profesně působí u zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, konkrétně v oblastních středisek České Budějovice, Jindřichův Hradec, Písek a se čtyřmi zdravotnickými záchranáři profesně působícími v kraji Vysočina, konkrétně v oblastních středisek Pelhřimov a Humpolec. Respondenti odpovídali celkem na 20 otázek, které byly následně rozděleny do 10 kategorií. Výzkum potvrdil základní a dostačující vzdělání zdravotnických záchranář ohledně teorie problematiky sebevražd. Nedostatky mají někteří dotazovaní zdravotničtí záchranáři v péči o suicidálního pacienta, konkrétně při akutní intoxikací léky. Jelikož se jedná o znalosti velmi důležité, považuji za přínosné doplnění vzdělání Zdravotnických záchranářů ohledně péče o suicidálního pacienta.
The suicidal patient from the point of view of a paramedic
Keywords: Suicidium; deprese; schizofrenie; zdravotnický záchranář; zdravotnická záchranná služba; Suicidum; depression; schizophrenia; paramedic; ambulance