Informovanost žen po císařském řezu - Maříková, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na aktuální problematiku informovanosti žen po císařském řezu.Teoretická část bakalářské práce je rozdělena na tři oblasti. První oblast se věnuje historii císařského řezu a definování základních témat a pojmů, které jsou spjaty s císařským řezem. Druhá oblast je zaměřena na úlohu porodní asistentky v předoperační péči a poslední se věnuje úloze porodní asistentky v péči pooperační.Výzkumná část byla realizována kvantitativní metodou, využity byly nestandardizované anonymní dotazníky, které byly rozdávány ženám po císařském řezu na pokoji intermediární péče na Gynekologicko-porodnické klinice ve Fakultní nemocnici Plzeň v průběhu měsíců ledna až března 2012. Cílem výzkumného šetření bylo zjistit míru informovanosti žen po císařském řezu. Stanovený cíl byl splněn. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že míra informovanosti žen po císařském řezu na Gynekologicko-porodnické klinice ve Fakultní nemocnici v Plzni je na dobré úrovni.
Aftercare awareness of women after Caesarean section
Keywords: Informovanost; císařský řez; porodní asistentka; ošetřovatelská péče; Awareness; caesarean section; midwife; nursing care