Studium teplotního a vlhkostního klimatu ostřicového litorálního porostu v průběhu vegetace - Randlová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zaměřuje na studium teplotně-vlhkostního klimatu ostřicového porostu ve vztahu k jeho produkčním parametrům a prostorové heterogenitě. V předkládané bakalářské práci se zaměřuji na vztah produkce nadzemní biomasy ostřice štíhlé (Carex acuta L.) s vlhkostním a teplotním klimatem. Ostřice štíhlá (Carex acuta L.) je dominantní rostlinou v zaplavované části Mokrých luk. Práce spočívá v destruktivním sledování nadzemní biomasy v průběhu vegetační sezóny. Nejvyšší produkce živé nadzemní biomasy byla analyzována v červenci 1820 g . m-2, ale v porovnání s dalšími odběry byla téměř konstantní, v srpnu bylo analyzováno 1670 g . m-2 a v září byl zaznamenán nárůst živé nadzemní biomasy na 1789 g ×m-2. Sušina nadzemní biomasy klesala s koncem vegetační sezóny. V červenci hodnoty hmotnosti sušiny činily 801 g, v srpnu 676,6 g a v září byly zaznamenány nejnižší hodnoty 530 g. Hmotnost naměřená v září byla značně ovlivněna povodní, která přetrvávala z druhé poloviny srpna. S těmito hodnotami souvisí i snižující se hodnota LAI, která dosahovala hodnot v červenci 2,44 m2/m2, v srpnu 1,24 m2/m2 a v září 0,59 m2/m2. Práce hlavně spočívala v měření teplotních a vlhkostních hodnot. Teplota i vlhkost byla rozdílná v porostu a nad porostem. Teplota v porostu dosahovala nižších hodnot než nad porostem, s čímž souvisí naměřené vyšší hodnoty vlhkosti v porostu. Bakalářská práce byla zpracována v rámci výzkumného záměru Zemědělské fakulty MSM 600*7*665806 ?Trvale udržitelné způsoby zemědělského hospodaření v podhorských a horských oblastech zaměřené na vytváření souladu mezi jejich produkčním a mimoprodukčním uplatněním?.
Study of temperature and wetness climate of the sedge-grass littoral during the vegetation season
Keywords: Třeboňsko; mokřad; teplota; vlhkost; bult.; Třeboň region; wetland; temperature; dampness; bult.