Léčba autoimunitních onemocnění helmintoterapií - Strankmüllerová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaobírá vlivem gastrointestinálních helmintů na lidský imunitní systém a zejména jejich potencionálním využití v léčení autoimunitních onemocnění. Epidemiologické studie poukazují na výrazný rozdíl mezi rozvojovými a vyspělými státy. Toto zjištění dalo vzniknout dvěma hypotézám: Hygienické hypotéze a Hypotéze- staří známí. Tyto teorie zvýrazňují fakt, že infekce parazity může snižovat riziko rozvinutí autoimunitních onemocnění. Protizánětlivé molekuly helmintů modulují imunitním systémem k přesmyku na Th2 odpověď (společně s narůstající hladinou protizánětlivých cytokinů jako např. IL-4, IL-10 a TGF-). Vliv helmintů, nebo vliv jejich molekul, tak může být uplatňován v léčbě autoimunitních onemocnění nebo dokonce prevenci proti civilizačním chorobám.
Treatment for autoimmune diseases by helminth therapy
Keywords: autoimunitní onemocnění; helmintoterapie; gastrointestinální helminti; imunitní systém; protizánětlivá modulace; autoimmune diseases; helminth therapy; gastrointestinal helminths; immune system; anti-inflammatory modulation