Mezijazyková homonyma z perspektivy historického vývoje - Krahulíková, Karolina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je věnována tématu mezijazykových homonym, tzv. faux amis a jejich studiu v rámci aplikované lingvistiky. Tato lingvistická studie je zaměřena na slova, která jsou formálně podobná v českém a anglickém jazyce, ale mají jiný význam. To je často způsobeno stejným původem dvou slov při odlišném sémantickém vývoji. Hlavní přínos práce spočívá ve slovníkové části, kde je vysvětlen původ a použití jednoho sta vybraných výrazů, stejně jako v praktické studii zaměřené na české studenty anglického jazyka a jejich znalost česko-anglické mezijazykové homonymie, která byla posouzena metodou dotazníku s účastí minimálně osmdesáti respondentů. Tato lingvistická studie by mohla být užitečnou především pro pedagogické účely, pomáhá osvětlit důvody odlišností významů a pomáhá studentům pochopit vývoj mezijazykových homonym namísto jejich učení se nazpaměť.
Inter-language Homonyms Viewed from the Perspective of Historical Development of the English Language.
Keywords: homonymie; homografie; homofonie; mezijazyková homonyma; mezinárodní homonyma; faux amis; homonymy; homography; homophone; interlanguage homonyms; international homonyms; false friends; faux amis