Syndrom zavrženého rodiče - Teplá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá problematikou syndromu zavrženého rodiče (PAS). Teoretická část je vymezena k popisu tohoto jevu od historie vzniku PAS až po současné problémy, které se s tímto jevem pojí (definice, terminologie, diagnostika, náprava apod.). Praktická část obsahuje výsledky dotazníků, které byly rozeslány do rodinných a manželských poraden a jim podobných zařízení v ČR. Z těchto výsledků vyplývá, že v ČR se zabývá většina z oslovených poraden terapií PAS, avšak neexistuje zde jednotný systém metody terapie. Nejčastěji používanou metodou terapie je mediace, kterou provádí ve většině zařízení žena i muž. Programujícím rodičem bývá častěji označována matka a dívky (dcery), byly uváděny častěji jako oběti programování'' jednoho ze svých rodičů. Z výsledků také vyplývá, že poradny přenáší značnou část odpovědnosti za úspěšnost terapie na své klienty, nikoliv však také sami na sebe a na vlastní schopnosti a dovednosti terapeuta. Oslovené poradny vykazují poměrně vysoké procento úspěšnosti. Podle oslovených odborníků pracujících v manželských a rodinných poradnách, je odborná veřejnost s problematikou PAS seznámena dobře, což vede k jisté naději, že se touto problematikou začne zabývat ještě více odborníků.
Parental Alienation Syndrome
Keywords: Klíčové pojmy: syndrom zavrženého rodiče; zavržený rodič; programující rodič; programované dítě; terapie.; Key terms: parental alienation syndrome; alienating parent; alienated parent; alienated child; therapy.