Význam "electronic portal imaging" při změně ozařovací polohy - Bártová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Pro léčbu v radioterapii bylo velkou změnou zavedení nových technologií a verifikačních systémů - jako například Portal Imaging ,určené k verifikaci pacienta během ozáření. Velký pokrok byl zaznamenán i v zobrazovacích mediích a elektronických zobrazovacích zařízeních. Stále vyšší kvalita portálních obrazů ukazuje na stále dokonalejší zobrazovací media ( filmy a elektronická zobrazovací zařízení ). Obrazy prováděné pomocí EPI jsou k dispozici on -line, jsou digitální, dají se postprocesingově zpracovat. Je možná regulace kontrastu a další úprava obrazů. Je také možná archivace obrazu. Další výhodou je menší časová náročnost. Pokud je nutná archivace,je nevýhodou nízká kvalita výtisku snímku na papír ve srovnání s filmem. Nejčastější je však archivace v digitální podobě. Nové technologie přináší možnost kvalitnějšího a přesnějšího zobrazování v radioterapii, umožňuje kvalitnější péči o pacienta.
Importance of "electronic portal imaging" at modification of the iradiation position
Keywords: Verifikace {--} Portal Imaging {--} plánování radioterapie {--} ozařovací plán - ozařovací poloha {--} cílový objem (ozařovaný objem) {--} kritický orgán {--} verifikační snímky {--} nastavení pacienta; EPI ( electronic portal imaging) {--} verification {--} planning radiotherapy {--} iradiation planning {--} iradiation position {--} target volume {--} critical organ {--} portal verification {--} positioning patient