Energetické využití fytomasy k vytápění objektů - Jiřík, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá energetickým využitím fytomasy k vytápění objektů. Dle dostupných literárních zdrojů byla sestavena rešerše týkající se biomasy, jejího dělení a zpracování, a také energetických plodin. Hlavním cílem práce bylo porovnání ozdobnice (Miscanthus sp.), lesknice rákosovité (Phalaris arundinacea) a kostřavy rákosovité (Festuca arundinacea) z hlediska tvorby výnosu biomasy, výnosu sušiny a spalného tepla. Dále byla posouzena efektivnost zpracování pelet pomocí čtyř vybraných peletovacích zařízení z hlediska spotřeby energie a rychlosti tvorby pelet. Na základě dalších dílčích výpočtů bylo zjištěno, že náklady na výrobu ročního potřebného množství pelet (včetně nákladů na pěstování plodiny) pro modelový patrový rodinný dům postavený současnou technologií se u jednotlivých rostlin lišily. Náklady na vytápění peletami druhu Miscanthus činily 13 519 Kč/rok, pro druh Phalaris arundinacea 16 349 Kč/rok a pro druh Festuca arundinacea 9 749 Kč/rok. Bylo konstatováno, že nejvýhodněji se pro vlastní potřebu jeví pěstování kostřavy rákosovité (Festuca arundinacea).
Energetical usage of phytomass for heating of buildings
Keywords: energetické plodiny; výnos sušiny; peletovací lisy; náklady na vytápění; energy crops; dry matter yield; wood pellet machines; heating costs