Populační hustoty a biotopové preference granivorních ptáků (Passer domesticus, Passer montanus, Streptopelia decaocto) v lidských sídlech - Bandhauerová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2017)
Nejvíce zmiňovanými příčinami úbytku granivorního synantropního ptactva jsou především změny v zemědělství (snižování počtu velkochovů dobytka,používání pesticidů, bezztrátová technika, následky intenzifikace zemědělství), a změny v socioekonomickém statusu obyvatelstva (péče o veřejnou zeleň, rušení malochovů drůbeže, modernizace budov aj.), vedoucí k nedostatku potravy a hnízdních příležitostí. Cílem této práce je především vyhodnocení vlivu zemědělského hospodaření na početnost vrabce domácího (Passer domesticus), vrabce polního (Passer montanus) a hrdličky zahradní (Streptopelia decaocto). Dalším cílem je stanovení preferencí biotopů vybraných druhů, jejich závislost výskytu na přítomnosti malochovů a velkochovů a porovnání výsledků se zimním sčítáním a dále pak vyhodnocení preferencí hnízdních biotopů vrabce domácího (Passer domesticus) a vrabce polního (Passer montanus). Monitoring proběhl na 48 vybraných lokalitách České republiky (převážná většina lokalit v jižních Čechách) během hnízdního období (duben-květen) v letech 2015-2016. Vyhodnocení dat proběhlo v programu Microsoft Excel a R v. 2.8.1 (2008). Z výzkumu vyplývá, že velkochovy mají zásadní vliv na výskyt všech tří vybraných druhů a rozdíly ve výskytu mezi zimním a hnízdním období jsou průkazné. Stejně tak je průkazný rozdíl v přítomnosti hrdličky zahradní a vrabce domácího ve velkochovech v daných obdobích.
Population density and habitat preferences of synantropic granivorous birds (Passer domesticus, Passer montanus, Streptopelia decaocto)
Keywords: vrabec domácí; vrabec polní; hrdlička zahradní; Passer domesticus; Passer montanus; Streptopelia decaocto; synantropní; granivorní; intenzifikace; zemědělství; house sparrow; tree sparrow; collared dove; Passer domesticus; Passer montanus; Streptopelia decaocto; synantropic; granivorous; intensification; agriculture