Sezónní dynamika výskytu střevličky východní (Pseudorasbora parva) ve vybraných rybnících - Hošek, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit množství plevelných ryb s důrazem na střevličku východní v lokalitě Postřekovských rybníků (přírodní rezervace). Střevlička východní (Pseudorasbora parva) je drobný kaprovitý rybí druh, který se v 80. letech 20. st. dostal na naše území z Maďarska. Střevlička, obdobně jako jiné plevelné druhy ryb, negativně ovlivňuje rybářskou produkci a kvalitu vody. Vyhodnocování množství střevličky probíhalo za pomocí odlovů vrhací sítí o ploše 1,3 m-2 , velikost ok 4 mm (10 hodů na každém rybníce), ke kterým docházelo na šesti vybraných rybnících: Voják, Obecní, Travní, Honzátouc, Bezejmenný a Mochura. Sledování probíhalo od dubna do října v roce 20 19. Ulovené ryby byly následně fixovány do lihu a v laboratoři spočítány, změřeny a zváženy. Ze zjištěných hodnot byla dále vypočítána abundance, biomasa, FSI a Fultonův index. Rovněž byla určena průměrná kusová délka a hmotnost a došlo k rozdělení ryb do velikostních kohort. Data se pro každý rybník zpracovala zvlášť. Následovně byly rybníky porovnány mezi sebou a došlo ke zjištění průměrných hodnot, které byly porovnány s hodnotami autorů, kteří se rovněž zabývali výskytem střevliček. Námi zjištěná data vykazovala obdobný trend, jako data jiných autorů. Biomasa zaznamenala stejný trend nižších hodnot v červnu a červenci a následný nárůst v srpnu. Trend abundance byl rovněž velmi podobný s tím, že autoři uvádí pík vříjnu, zatímco námi zjištěný pík byl včervenci. Trendy proměnlivosti hodnot FSI byly stejné. Největší nárůst biomasy střevličky v průběhu roku byl zaznamenán na rybníku Bezejmenný, kde se z dubna na květen biomasa zvýšila více než třináctkrát (z 5,6 kg.ha-1 na 75,99 kg.ha-1). U všech rybníků byl zjištěn výskyt střevličky východní s tendencí masivního nárůstu v průběhu roku. Z námi zjištěných dat je zřejmé, že i z relativně menšího množství generačních ryb na začátku roku se může populace v průběhu roku několikanásobně navýšit. Na lokalitě byl rovněž potvrzen výskyt dalších dvou nepůvodních a invazivních druhů ryb (sumeček americký a karas stříbřitý).
Seasonal dynamics of the topmouth dudgeon's (Pseudorasbora parva) appearance in selected ponds
Keywords: kontrolní odlovy; nežádoucí druhy ryb; Postřekovské rybníky; rybniční produkce; střevlička východní; control catches; undesirable fish species; Postřekovské rybníky; pond production; topmouth dudgeon