Pohybové aktivity a sportovní preference 15-18letých studentů gymnázia v Domažlicích\\ - Stýskal, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na rozdíly v týdenní pohybové aktivitě 15-18-i letých studentů gymnázia Jindřicha Šimona Baara v Domažlicích. Výzkumu se na jaře 2009 zúčastnilo 102 studentů ze 4 tříd. Kromě pohybové aktivity práce poukazuje také na sportovně pohybové preference studentů. K měření týdenní pohybové aktivity byly využity krokoměry. Ke zjištění sportovních preferencí byl využit on-line systém INDARES.COM, ve kterém studenti vyplnili dotazník sportovních preferencí a dotazník IPAQ. Centrum kinatropologického výzkumu v Olomouci výsledky statisticky zpracovalo a poskytlo ve formě tabulek a grafů. Získané výsledky z krokoměrů a dotazníku IPAQ ukazují na větší pohybovou aktivitu chlapců než dívek. Chlapci sportují více o víkendu než v pracovních dnech, u dívek je tomu naopak. Sportovní preference chlapců i dívek jsou podobné.
The research of physical activity and sport preferences of 15-18 years-old students at secondery school in Domažlice\\
Keywords: systém INDARES.COM; dotazník sportovních preferencí; dotazník IPAQ; krokoměr; pohybová aktivita; životní styl; civilizační nemoci.; system INDARES.COM; Sport preferences questionnaire; IPAQ questionnaire; pedometer; physical activities; lifestyle; civilization diseases.