Názory seniorů na příspěvek na péči - Pohlová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2011)
Od 1.1.2007 je účinný zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, který opravuje řízení o přiznání příspěvku na péči a další postupy. Příspěvek na péči se vyplácí ve čtyřech stupních. Příspěvek na péči má být dle zákona využíván na zajištění potřebné péče. Od roku 2007 se v rámci sběrných dat zjišťuje, že příspěvek na péči (zejména v 1. stupni) není využíván na zajištění péče registrovanými poskytovateli, a peníze vyplacené ze státního rozpočtu se nevrací přes poskytovatele zpět do systému, jak bylo původně zamýšleno. Práce se zabývá vývojem příspěvku na péči a problémy, které příspěvek na péči přináší. Odpovědi na výzkumné otázky byly zjišťovány pomocí kombinace kvalitativních a kvantitativních metod výzkumu: sekundární analýza dat a polořízený rozhovor. Pro analýzu dat byly použity informace ze systému OK SLUŽBY, ve kterém se zpracovávají a evidují data související s příspěvkem na péči. Polořízený rozhovor se odvíjel na základě připravených otázek. První část otázek byla identifikační, druhou část tvořily připravené otevřené otázky, které bylo možno během rozhovoru upravovat s ohledem na konkrétního respondenta. Základní soubor pro sekundární analýzu dat tvořili příjemci příspěvku na péči v seniorském věku na území obce s rozšířenou působností Český Krumlov. Rozhovory byly vedeny s vybranými seniory ze základního souboru. Výběrový vzorek odpovídá sociodemografickému stavu v základním souboru. Práci je možné využít jako materiál pro účely MPSV, pro komunitní plánování na krajské i obecní úrovni, a pro samotné zaměstnance obcí s rozšířenou působností, kteří mají agendu příspěvku na péči na starosti.
Seniors´ opinions on care allowance
Keywords: Stáří; Senior; Legislativa; Příspěvek na péči; Sociální služby; Stupeň závislosti; Old Age; Senior; Legislature; Care Allowance; Social Services; Dependence Level