Life story uživatelek vybraných azylových domů pro matky s dětmi v tísni - Podráská, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou azylových domů pro matky s dětmi, zejména důvody, které vedly matky k tomu, aby vyhledaly pomoc v azylovém domě.Teoretická část je člen ěna do tří hlavních kapitol. První z nich se zabývá poruchami rodiny v současné společnosti, tato část je věnována poruchám rodiny a bližší charakteristice vybraných typů klinických rodin.Druhá část je věnována matkám, jakožto osamělým rodičům a problematice a rizikům, které sebou tato role přináší. Třetí část je zaměřena na některé možnosti pomoci rodinám v obtížné situaci. Orientuje se především na sociální práci a poskytované sociální služby. Výzkumná část je věnována hlavnímu tématu bakalářské práce - azylovým domům pro matky s dětmi. V úvodu jsou charakterizovány vybrané azylové domy, ve kterých byl výzkum uskutečněn. Další část je věnována kvalitativnímu výzkumu, kde jsou analyzovány rozhovory s respondentkami - klientkami azylových domů. V závěru práce jsou zhodnoceny získané poznatky.
Life story selected users of asylum homes for mothers with children in mistress
Keywords: Azylový dům pro matky s dětmi v tísni; samoživitelka; tíživá sociální situace; sociální pomoc.; Shelter for mothers and children; single parent; difficult social situations; social assistance.