Analýza užitkových vlastností brojlerových slepic a jejich potomstva - Fara, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce byla analýza užitkových vlastností brojlerových slepic a jejich potomstva komerčních kuřecích hybridů Cobb 500 a Ross 308 na základě dat poskytnutých podnikem Mezinárodní testování drůbeže s. p. v Ústrašicích. Test rodičovských forem byl tvořen z odchovu rodičů do věku 154 dnů, období snášky v délce 280 dní a 4 dílčích výkrmových testů (v délce 35 dní, resp. 42 dní. Na konci odchovu dosáhli jedinci kombinace Ross 308 vyšší živou hmotnost. Za celý odchov byla vykázána nižší spotřeba KKS na 1 kus za 1 den u kombinace Cobb 500. Během snášky byla u kombinace Cobb 500 nižší spotřeba krmiva na 1 krmný den a na 1 kuře. Nejvyšší počet snesených vajec na počáteční stav byl snesen slepicemi Ross 308. Počet vylíhnutých kuřat na 1 nosnici byl vyšší u kombinace Cobb 500. U výkrmu do 35 dní vykázali hybridi kombinace Ross 308 vyšší živou hmotnost a nižší spotřebu KKS na 1 kg přírůstku. Kohoutci obou hybridních kombinací dosáhli vyšší živou hmotnost a nižší spotřebu krmiva v porovnání se slepičkami. Za celé období výkrmu uhynulo shodně 2,3 % kuřat obou hybridních kombinací. Kombinace Ross 308 měla vyšší jatečnou výtěžnost i vyšší hmotnost prsní a stehenní svaloviny. U prodlouženého výkrmu do 42 dní dosáhla hybridní kombinace Ross 308 pouze o 14 g vyšší živou hmotnost. U obou kombinací byla vyšší živá hmotnost a nižší spotřeba krmiva potvrzena u kohoutků, ve srovnání se slepičkami. Za období výkrmu uhynulo 4,6 % kuřat kombinace Cobb 500 a 5,4 % kuřat kombinace Ross 308 (problémy s ventilací). Rozdíl mezi kombinací Ross 308 a Cobb 500 činil pouze 0,2 % u jatečné výtěžnosti, 7 g u prsní svaloviny a 8 g u stehenní svaloviny.
Analysis of production traits in broiler hens and their offspring
Keywords: Ross 308; Cobb 500; reprodukční vlastnosti; produkční vlastnosti; Ross 308; Cobb 500; reproductive parameters; production parameters