Rizika vzniku salmonelózy a prevence této nemoci ve výchově ke zdraví - Vačkář, David (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá původem a vznikem salmonelózy a riziky s tímto bakteriálním onemocněním spojené. Popisuje projevy tohoto onemocnění a taktéž nejrůznější šíření této infekce. Poukazuje na rizika spojené s přijímáním potravy, jejím skladováním a úpravami. Důležitou roli hraje prevence před vznikem onemocnění a léčba při jejím vzniku, která je zaměřená hlavně na příjem tekutin a potravy. V práci je zahrnuto dotazníkové šetření k tomuto průjmovitému onemocnění a závěrečné zpracování a vyhodnocení dotazníků.
Risks of salmonellosis and prvention of this disease in public health education
Keywords: Alimentární infekce; asanace; deratizace; dezinfekce; gastroenteritida; hygiena; nauzea; pasterace; patogenní mikroby; rezistence; salmonelóza; sérovar; virulence; Alimentary infection; decontamination; rat control; disinfection; gastroenteritis; hygiene; nausea; pasteurization; pathogenic microbes; resistance; salmonellosis; serotype; virulence