Relační adjektiva v kontrastivní perspektivě. - Bromová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem diplomové práce je problematika překladu relačních adjektiv. Cílem práce je zmapování vybraného vzorku českých relačních adjektiv a jejich překlad v jazyce španělském. Práce se dělí na dvě části: teoretickou a praktickou. V teoretické části autorka pojednává o relačních adjektivech, a to jak z pohledu českých, tak i španělských gramatik. V praktické části je prováděna analýza vybraných relačních adjektiv, které si autorka sama zvolila. V závěru práce jsou poznatky vyhodnoceny a na základě korpusové analýzy učiněn závěr. Práce je psána v českém jazyce.\\
Relative adjectives in a contrastive perspective.
Keywords: adjektiva; relační adjektiva; překlad; kontrastivní perspektiva; adjective; relative adjective; translation; contrastive perspective