Práce sestry v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost - Brodcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá na pracovní náplň sestry v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Pro zjištění pracovní náplně sestry v ordinaci praktického lékaře byly osloveny sestry a zaznamenávaly se jejich názory. Tato práce je také zaměřena na spokojenost matek se sestrou, která v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost pracuje. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na historický vývoj pediatrie, vzdělání sester až po současnost, komunikaci s dítětem a pracovní náplň sestry v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Také se zabývá na role sestry, s nimiž se během své práce setkává. Empirická část je tvořena dvěma cíli. Zjistit, jaká je pracovní náplň sestry pracující v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost a jaká je spokojenost matek s prací sestry v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Pro empirickou část práce byla zvolena technika polostrukturovaného rozhovoru. Informace byly zpracovány metodou tužka-papír a pomocí otevřeného kódování byly rozděleny do určitých podkategorií. Celkem je v práci vytvořeno 16 kategorií. U první výzkumné části sester se vytvořilo 9 kategorií a u druhé výzkumné části matek bylo vytvořeno 7 kategorií. Tato práce pomáhá nastínit náplň sestry v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Pomáhá nastínit i role sestry, které musí plnit ve své práci vykonávající v ordinaci. Dále pomáhá nastínit nejen spokojnost sester, ale i spokojenost matek s dětmi.
The nurse's work in the surgery of practitioner for children and adolescents
Keywords: sestra; náplň práce; role; pacient; dítě; příprava; ordinace; matka; nurse; job description; role; patient; child; mother; office/surgery; preparations