Efektivita využití programů podpory malého a středního podnikání v Jihočeském kraji - Fára, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá efektivitou využití programů podpory malého a středního podnikání v Jihočeském kraji. V práci je uvedeno shrnutí programů pro podporu malého a středního podnikání. Jsou to především Strukturální fondy Evropské unie, ale i národní a regionální podpory. Dále je zde charakterizován Jihočeský kraj. Pro hodnocení využívání programů MSP bylo použito dotazníkové šetření. Oslovení podnikatelé odpovídali na otázky týkající se využívání dotací. Pro další šetření toho, jak využívají subjekty v Jihočeském kraji programy podpory malého a středního podnikání, byly použity i osobní pohovory. Je zřejmé, že využívání programů pro podporu a rozvoj je málo rozšířené. Zejména nedostatečné jsou znalosti podniků o dotacích. Pro zlepšení této situace je třeba zvyšovat informovanost podniků a rozvíjet okruh podniků, které jsou s programy podpory dobře seznámeny. Je také důležité rozvíjet pomoc podnikatelům ze strany úřadů a institucí, které mají tuto agendu na starost. Je zřejmé a pozitivní, že situace se vyvíjí dobrým směrem a procento čerpaných dotací se zvyšuje.
Utilization of programs supporting small a medium - sized enterprises in South Bohemia and its effectivity
Keywords: Malé s střední podnikání; Jižní čechy; Evropské strukturální fondy; Dotace; Small a medium-sized enterprises; South Bohemia; European Unions Structural; Grants