Pasportizace názorů rodičů na povinné očkování dětí - Černá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce na téma pasportizace názorů rodičů na povinné očkování dětí pojednává jednak o očkování dětí jako takovém a následně zjišťuje a vzájemně poměřuje sociální souvislosti s názory a postoji rodičů k povinnému a nepovinnému očkování. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části práce se věnuji teoretickým poznatkům uvedené problematiky a praktickou část práce soustřeďuji už přímo na jednotlivé postoje rodičů k očkování dětí. Cílem práce je zjistit názory rodičů dětí do 5 let věku na povinné očkování a zjistit názory rodičů na očkování starších dětí. Práci jsem pak dále rozšířila o další cíle, které se snažily zjistit souvislosti mezi sociálními otázkami a příznivci a odpůrci povinného a nepovinného očkování. Pro dosažení stanovených cílů jsem použila kvantitativní metodu výzkumu a jako techniku jsem zvolila dotazníkové šetření mezi rodiči dětí různého věku. Dospěla jsem k tomu, že sociální statut není rozhodující pro rozhodování rodičů při povinném a nepovinném očkování. Téměř všichni rodiče dětí do 5 let věku souhlasí s povinným očkováním dětí, ale proti nepovinnému očkování se stavěla nadpoloviční většina rodičů dětí stejného věku. Pro povinná očkování hlasovala téměř celá 1/2 respondentů, kteří měli děti starší 5 let. Zajímavým výsledkem výzkumu bylo, že respondenti, kteří nesouhlasili s povinným očkováním, měli všichni středoškolské vzdělání s maturitou. Výsledky byly zpracovány do tabulek a shrnuty v diskuzi, kde jsem některé porovnávala s obdobnými výzkumy z roku 2012 a 2015. Do diskuse jsem připojila vlastní názor a návrh řešení problematiky. V závěru jsem pak shrnula celou práci. Výsledky průzkumu této práce mohou být publikovány v časopisu nebo posloužit jako informační zdroj pro odborníky, popř. jako zpětná vazba pro respondenty.
Passportisation of parents´ opinions on compulsory child vaccination
Keywords: Rodič; povinné očkování; nepovinné očkování; děti; očkování; Parent; compulsory vaccination; non-compulsory vaccination; children; vaccination