ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ - Záluský, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se nazývá Organizace spojených národů (OSN). Tato práce je teoretická a je rozdělena do čtyř částí. V první části jsou informace týkající se základních údajů o činnosti a organizační struktuře Organizace spojených národů. Následující druhá část je věnována působení OSN. Třetí část je zaměřena na misi UNPROFOR a situaci v bývalé Jugoslávii. Poslední část je věnována Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii a potrestání zločinů (ICTY). Cílem bakalářské práce je zmapovat činnost Organizace spojených národů a její působení ve světě a dále pak zaměřit se na mírové mise, především na misi UNPROFOR v bývalé Jugoslávii v 1. pol. 90. let 20. století. Hlavním tématem této práce je poskytnout informace o působení OSN v tomto konfliktu a zjištění v jakém stádiu je potrestání zločinů v bývalé Jugoslávii u Mezinárodního trestního tribunálu pro zločiny v Jugoslávii. Organizace spojených národů vznikla již po 2. světové válce, není světovou vládou a nevytváří zákony. Její činnost je zaměřena hlavně na udržování mezinárodního míru na světě a bezpečnosti. OSN vysílá do krizových oblastí své jednotky na urovnání sporů tzv. "modré přilby". V 1. pol. 90. let 20. století došlo na evropském kontinentu k největší lidské tragédii od konce 2. světové války. Opět se v Evropě objevila válka, genocida a koncentrační tábory. V tomto konfliktu působily i mírové jednotky Organizace spojených národů. Situace na Balkáně nebyla jednoduchá a ani poslání mírových vojsk v bývalé Jugoslávii. Mise UNPROFOR (United Nations Protection Forces), byla ustanovena v roce 1991. K nejdůležitějším úkonům patřilo zajišťování a distribuce humanitární pomoci,zabezpečení na desítkách kontrolních a propouštěcích stanovištích (check-point),organizování mobilních a pracovních týmů. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii, tzv. ICTY /International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia/ byl zřízen za průběhu jugoslávských válek, z důvodů páchání zločinů, genocidy, koncentračních táborů a porušování lidských práv. Do současné doby tribunál obvinil 161 osob, polovina všech obviněných se vydala dobrovolně.
United Nations
Keywords: Jugoslávie; Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii; mírové jednotky; Organizace spojených národů; Yugoslavia; The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia; peacekeepers; United Nations