Kvalita života osob se sluchovým postižením z pohledu žáků středních zdravotnických škol - Lykešová, Erika (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce "Kvalita života osob se sluchovým postižením z pohledu žáků středních zdravotnických škol" se zabývá problematikou kvality života osob se sluchovým postižením a také pohledem žáků středních zdravotnických škol na toto téma. Pro vysvětlení můžeme uvést, že kvalita života je dána do jisté míry úrovní tělesné a duševní činnosti i pracovní výkonnosti či úrovní tělesné, duševní a sociální pohody. Především se pak jedná o úroveň osobní spokojenosti a radosti ze života i přes jeho strasti a potíže. Cílem bakalářské práce bylo na podkladě kvantitativního šetření zjistit, jaký názor na kvalitu života osob se sluchovým postižením mají žáci středních zdravotnických škol. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí, které tvoří teoretická a praktická část. Teoretická část je zaměřena na speciální pedagogiku, a především pak na obor surdopedie. Dále obsahuje teoretické vymezení kvality života, v závěru je zmíněna péče o osoby se sluchovým postižením. Praktická část je založena na výsledcích kvantitativního výzkumu prováděného na středních zdravotnických školách v Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodě, Jihlavě a Jindřichově Hradci. Na základě dotazníkového šetření bylo možné pomocí testu dobré shody odpovědět na tři zvolené hypotézy. Metoda umožnila zhodnotit prokazatelnost hypotéz a při tomto vyhodnocení byly dvě hypotézy prokázané a jedna zamítnuta. Práce nepřináší zcela vyčerpávající informace k této problematice, jelikož toto téma je velmi široké a z důvodu rozsahu bakalářské práce nebylo možné věnovat se mu podrobněji. Můžeme ovšem přispět k prohloubení informovanosti a inspirovat k hlubšímu studiu dané problematiky.
Quality of life of people with hearing disability from view of pupils of secondary medical schools
Keywords: Kompenzace; kvalita života; péče; sluchové postižení; speciální pedagogika; Compensation; quality of life; care; hearing impairment; special education