Náhradní mateřství v trestněprávních konsekvencích - Svatoš, Roman; Konečná, Hana (C. H. Beck, 2019)
Již delší dobu se diskutuje nejenom v odborných kruzích, jak uchopit náhradní mateřství. Především je kritizována současná situace, kdy náhradní mateřství není v České republice právně regulováno a je realizováno „živelně“, z čehož může vyplývat celá řada zejména následných komplikací. I pokud jde o trestněprávní úpravu, je tato nedostatečná. Její nedostatečnost mimo jiné je zapříčiněna právě absencí právní regulace v oblasti zejména občanského práva. Autoři se pokoušejí poukázat především na onu trestněprávní problematiku tohoto institutu a navrhují určité řešení.
Surrogate maternity in criminal consequence
Keywords: trestný čin; náhradní mateřství; protiprávnost; společenská škodlivost; crime; surrogate maternity; illegality; social harmfulness