Přírodovědný koutek na 1. stupni ZŠ - současný stav a možnosti využívání v učení o přírodě - Bílá, Dita (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná diplomová práce se zabývá analyzováním současného stavu přírodovědných koutků na 1. stupni ZŠ a jejich využíváním v učení o přírodě. Informace jsou získávány na základě dotazníkového šetření. V práci je použit průřezový výzkum zahrnující 47 učitelů, kteří v současné době aktivně vyučují v prvním až pátém ročníku primární školy. Respondenti byli požádáni o vyplnění dotazníku, který obsahoval 19 otázek týkajících se přírodovědných koutků ve škole. Ze souboru odpovědí byly vytvořeny grafy, které zobrazují nejčetnější odpovědi. Z výsledného vyhodnocení výzkumu je patrné, jaký postoj mají učitelé k přírodovědným koutkům a jak je využívají v učení o přírodě. Diplomová práce zároveň obsahuje návrhy aktivit, které lze v přírodovědném koutku realizovat.
A corner of natural sciences at grammar school current state and possibilities of its use in teaching about nature
Keywords: přírodovědný koutek; primární vzdělávání; koutek živé přírody; pozorování; pokus; prvouka; přírodověda; výzkum; dotazník; corner of natural science; elementary education; corner of living nature; observation; experiment; teaching about nature; research; questionnaire