Srovnání pohádkových a lidových příběhů bratří Grimmů s Afro-americkými lidovými příběhy - Hložanková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce Srovnání pohádkových a lidových příběhů bratří Grimmů s Afro-americkými lidovými příběhy se snaží definovat pohádku jako literární žánr, stručně nastínit její historii a vymezit souvislosti mezi lidovou slovesností a lidovými pohádkami a příběhy. jedním z cílů této práce je charakteristika afro-amerických lidových příběhů a stručné představení jejich sběratelů. Těžištěm této práce je komparace klasických pohádek bratří Grimmů a afro-amerických lidových příběhů a vyhledání základních podobností a rozdílů, které budou demonstrovány na jednotlivých příbězích.
Comparison of the Grimm Brothers´ Fairy Tales and African-American folktales
Keywords: pohádka; lidová slovesnost; bratři Grimmové; afro-americké lidové příběhy; Roger D. Abrahams; fairytale; the folk literature; Brothers Grimm; African-American Folktales; Roger D. Abrahams