Rozdělení mužských a ženských rolí v české rodině v době pandemie Covid-19 - Růžičková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Ve své práci se zaměřuji na to, jakým způsobem pandemie nemoci Covid-19 ovlivnila rozdělení mužských a ženských rolí v české rodině. V úvodní části práce popisuji vývoj moderní společnosti a proměny, které rozdělení genderových rolí ovlivnily. Následně se zaměřím na vnímání mužských a ženských rolí v současné společnosti s akcentem na společnost českou. Poté bude analyzováno, jak pandemie nemoci Covid-19 v letech 2020-2021 změnila chod nejen celé společnosti, ale zejména rodinného života, a jakým novým výzvám musí české rodiny čelit. V praktické části představuji výsledky svého kvalitativního výzkumu, který proběhl ve dvou fázích. První fáze usiluje o zachycení fungování českých rodin během pandemie. Zkoumáno bylo např. to, jaké vlivy měly jednotlivé vlny tzv. lockdownů na život rodin, zda se měnily postoje k rozdělení mužských a ženských rolí v rodině oproti době před pandemií a jaké strategie partneři použili k řešení každodenních situací. V druhé fázi byli respondenti osloveni s časovým odstupem několika měsíců a reflektovali, zda zastávají stejná stanoviska jako v první fázi, zda jejich model uspořádání přetrvává či zda se vrátili k původnímu rodinnému uspořádání jako před obdobím pandemie.
The division of male and female roles in the Czech family during the Covid-19 pandemic
Keywords: gender; mužské a ženské genderové role; rodina; česká společnost; gender; male and female gender roles; family; Czech society